Sağlıklı Yaşam

İnsülin İğnesi Nerelere Yapılmalıdır?

İnsülin iğnesi mutlaka dönüşümlü bir şekilde yani, her insülin dozu farklı bölgeye yapılmalıdır. Sürekli olarak aynı yere yapılan insülin lipodistrofi’ye sebep olabilir. Lipodistrofi, insülin’in sürekli aynı bölgeye uygulanması sonucu yağ dokusunun değişikliğe uğraması veya yağ dokusunun erimesidir. Yağ dokusunun iyi huylu bir ura benzer şekilde birikmesi lipodistrofi’yi oluşturur. Zamanla bu bölgede ağrı, acı, şişme ve kızarıklık meydana gelir.

İnsülin iğnesinin uygulandığı yerdeki deri ile kas arasındaki yağlı dokunun kalınlığı da çok önemlidir. Kas içerisine enjekte edilen insülin çok daha hızlı etki gösterse de daha kısa sürede etkisini yitirir. Bunun sonucunda hipoglisemi baş gösterebileceği için, insülini deri altına uygulamak gerekir.

İğne yapılacak bölgenin kesinlikle sabunlu su ile temizlenmiş olması lazımdır. Temizlik için alkol kullanılması gerekmez. Çünkü, alkol kullanılırsa iğnenin deliğinden alkol sızabilir ve ağrılı bir enjeksiyona sebebiyet verebilir. İnsülin iğnesi yapıldıktan sonra 5-6 saniye kadar beklenmeli, insülinin iyice enjekte olduğuna emin olunduktan sonra enjektör çıkarılmalıdır.

© ATAİLAÇ 2017. Tüm Hakları Saklıdır.